ataac Ian Bean

АТААК конференција

Под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, 22. и 23. октобра, одржана је АТААК конференција у Београду.
Конференцији су присуствовали и представници наше школе. Водећи светски стручњаци и корисници асистивне технологије (АТ) и аугментативне и алтернативне комуникације (ААК) су поделили своје знање и искуство са нама. Током два дана едукације о асистивној технологији и потпомогнутој комуникацији, имали смо прилике да се упознамо са начинима на које их можемо укључити у рад.

Појавио се велики број предавача и немогуће је све њих представити на ограниченом простору ФБ-а (Више погледајте на њиховој званичној страници: http://www.ataac.eu/ ). Ипак, на нас је највећи утисак оставио Јан Бин (Ian Bean, UK) који са великим ентузијазмом већ много година ради са децом са инвалидитетом. Његово предавање се бавило употребом класичне и асистивне технологије и специјализованих софтвера за подршку ученицима са посебним образовним потребама: од прекидача и интерактивних јастучића до ајпеда – ради коришћења технологије управљања очима. Његов став је да особе које не умеју да се смеју и да певају, не би требало да раде дефектолошки посао. На следећем сајту можете пронаћи бесплатне софтвере који би могли да вам помогну у раду:

https://www.senictsoftware.com/