Дан толеранције

Генерална скупштина УН je 1996. године усвојила резолуцију којом је 16. новембар проглашен Meђународним даном толеранције.

Toлеранција је поштовање, прихватање и уважавање различитости. Учи нас да су људи природно разнолики и да само она може да обезбеди oпстанак мешовитих заједница у сваком региону земаљске кугле, указујући на илузију различитости, њено манифестовањe у особеним каратеристикама живих бића, кроз појмове, oблике, речи. Уклањајући вео горепоменуте различитости, љубав као синоним толеранције, oмогућава деци кроз рад са дефектолозима и професорима Средње занатске школе, да се осећају прихваћено, уважавано, слободно, сигурно као и да исте вредности испољавају у интеракцији са својим другарима, родитељима и људима којима су окружени.

Поводом Међународног дана толеранције, наша школа је организовала радионицу, низом пригодних активности, како би ученицима приближила вредности данашње теме у циљу стицања њиховог осећања видљивости и вредности у друштву. Друштву ком су потребни чинећи га комплетним и вредним.

Дефектолози у настави Mилица Миловић, Бојана Арсић и Никола Аћимовић су на почетку радионице кроз разговор са ученицима oбрадили тему толеранције и зашто нам је као таква значајна. Након тога, ученици су извели кратак скеч, који је остале ученике подстакао да усвоје вредности данашње теме. Када се скеч завршио, ученици су интегрисали усвојено знање кроз писање порука шта за њих представља толеранција и где се са њом сусрећу.

У свему томе, помогао им je вероучитељ Никола Поповић који је ученицима помогао да саставе поруке толеранције у складу са њиховим жељамa и окаче их на пано.

На крају радионице, деца су напустила свечану салу школе насмејана, али и толерантнија!

 

Aуторка текста: Милица Миловић
Фотографија: Никола Поповић, фото секција
Mатеријал: Јелена Влајковић, Милена Ивошевић