reproduktivno_zdravlje

Предавање о репродуктивном здрављу

У петак, 22.9.2023. године, у свечаној сали школе одржано је предавање на тему репродуктивног здравља. Предавање су одржале докторке из Градског завода за јавно здравље.

Ученици су спремили питања са наставницама и педагогом школе, а докторке су стрпљиво одговарале. Сазнали су да адолесценција почиње са постизањем полне зрелости у раздобљу пубертета, док се за горњу границу узима време постизања емоционалне и социјалне зрелости који подразумевају искуство, спремност и способност да се преузму улоге одраслог. Ученици су добили одговоре на питање о планирању породице.

reproduktivno_zdravlje2

Планирање породице je свесна делатност особа у репродуктивној доби која обухвата промишљање, одлучивање и предузимање мера којима се регулише број и распоред рађања, искључују нежељене трудноће и омогућује рађање детета када то породици највише одговара. Планирање породице обухвата мере спречавања зачећа (контрацепција), као и лечење неплодности. Докторке су објасниле шта значи појам контрацепција.

reproduktivno_zdravlje1

Такође, упознали су се појмом полно преносивих болести и сазнали да полно преносиве болести спадају у групу заразних болести, најчешће се преносе сексуалним контактом или ређе другим блиским телесним контактом са инфицираном особом, а неке се могу пренети и са инфициране мајке на дете током трудноће, порођаја или дојења.

Ученици су стрпљиво пратили презентацију и објашњења о овој важној теми.

Надамо се новим посетама и едукативним предавањима.

Текст припремила: Јелена Влајковић