autizam-predavanje4

Заједно бојимо најлепшом плавом

Плава боја симболично представља поремећај из спектра аутизма. 
Данас смо се уверили да само заједно бојимо најлепшим бојама – бојом љубави, емпатије, подршке и разумевања.

У оквиру Недеље аутизма, Средњу занатску школу посетили су ученици гимназије „Патријарх Павле“ и ученици Пете економске школе „Раковица“.

Дефектолози наше школе, Бојана Арсић и Марина Јанковић Николић и наставница српског језика и књижевности, Јелена Влајковић, одржале су предавање и радионице како би упознале ученике са карактеристикама овог специфичног стања. Заједно смо закључили да аутизам не дефинише особу, већ је само један део слагалице сложеног мозаика-карактера. Особе са овим стањем изгледају повучено и ригидно, али се њихова осећања не разликују од осећања других људи. Када комуницирамо, требало би да се обраћамо једноставним речима, кратко и јасно. Будимо стрпљиви јер особа са поремећајем из аутистичног спектра тешко изражава осећања – зато обратимо пажњу на говор тела, много ће нам рећи. Понудимо свој топли поглед и руку подршке, тај универзални језик заједнички је за све људе.

Гости наше школе посетили су ученике, обишли кабинете, радионице, сензорну собу. На крају дружења, заједно смо сложили слагалицу у облику срца и показали да су све наше различитости неопходне да би се формирала савршена целина.

Наши ученици уживали су у друштву професорке Симониде Вукобрат, ученика гимназије „Патријарх Павле“ и Пете економске школе „Раковица“.

Данашњи дан је за све нас посебан и обојен је најлепшом плавом бојом.

Реализатори: Бојана Арсић, Марина Јанковић Николић, Јелена Влајковић, Снежана Бричић, Миомир Шаренац, Горан Станковић, Никола Поповић, фото секција, Ученички парламент.

autizam-predavanje7
autizam-predavanje6
autizam-predavanje1
autizam-predavanje3
autizam-predavanje8
autizam-predavanje5
autizam-predavanje